Hívja jósainkat most! 0900 700 602
A hívás díja: 2 EUR/perc
 
 
 

Rituálék és szokások a tavasz ünneplésére

Sokféle rituálé és hagyomány létezik a tavasz ünneplésére. A több hónapos téli időszak és a napfény hiánya bizony még inkább felerősíti az emberekben a tavaszvárás örömét. Biztosan te is alig várod, hogy levehesd a csizmát és a téli kabátot, de már érkezik a tavasz és hamarosan kopogtat az ajtódon. Megtelnek a parkok emberekkel és mindenki élvezi a napfényt és a kellemes időt – sőt, még szerelem is a levegőben van.

 

A tavasz az az időszak, amelyet minden kultúrában megünnepelnek világszerte, hiszen ez az új kezdet és az új lehetőségek ideje is. Az újévet eredetileg márciusban és április elején ünnepelték, és aki erről lemaradt, az volt „április bolondja”. Manapság több millió ember ünnepli ezt az időszakot, miközben kirándulnak a természetbe. Mindenhol virágzik a cseresznye és a tulipánok is nyílnak. 

Tavasz és a termékenység

Minden kultúrában ma és a múltban is mindig megünneplik a tavasz eljövetelét különféle rituálékkal, hiszen egy új kezdet és a termékenység időszaka. Rómában a tavaszi napéjegyenlőséget követő napon Attisnak, a vegetáció istenének halálát és egyben újjászületését ünnepelték. A termékenység istennői, a görögöknél Afrodité, az amerikai indiánok szerint a Pókhálókisasszony, a mexikóiaknál Tonantizin, az afrikaiaknál Oshun, a norvégoknál Freya és a rómaiaknál pedig Flóra volt – akiket minden tavasszal köszöntöttek.

A tojás, mint az újjászletés szimbóluma

A tojás, mint az újjászületés szimbóluma

Nem meglepő, hogy a tojás – amely az újjászületés univerzális szimbóluma – szinte minden tavaszi rituáléban megjelenik. Az ősi Perzsiában, Görögországban, Egyiptomban és Rómában a tojásokat vörösre festették, és ezeket ajándékozták az emberek egymásnak tavasszal. Ez volt az újjászületés és az élet szimbóluma. Húsvét alkalmával a vendégek sós vízben megfőzik a tojásokat, és ezzel emlékeznek meg a keresztény áldozatokról. A görög ortodox egyházak esetében a vacsoraasztalt körülülik a vendégek és körbeadják a tojást a szomszédjuknak, miközben hozzákoccintják a poharaikhoz. Ha a tojás nem reped meg, akkor az újévben szerencse éri az illetőt.

Dél-Olaszországban a tojásokat süteményekhez használták fel, Szardíniában pedig a húsvét alkalmával sütött kenyeret kígyóformába öntötték, amely köré élénk vörös tojásokat helyeztek díszítőelemként.

Amerikába Húsvétkor a világ minden tájáról érkeznek gyermekek és ők díszítik a tojásokat. Minden évben egy hatalmas húsvéti tojástekercset készítenek, amelyet a Fehér Házban helyeznek el, így ünnepelve a húsvétot.

Május első napját Angliában és más országokban is megünneplik, ilyenkor virágokkal díszítenek fel mindent az emberek, zenés-táncos mulatságot rendezve. Minden évben egy szerencsés lányt május hónap királynőjévé avatnak. New Yorkban is igencsak látványos ez az ünnep.

Az egyik csodás legenda szerint, ha tavasszal egy kora reggel az arcod a napfényben fürdik, egész évben szép leszel. Kelj fel egyik reggel korábban, és próbáld ki!

Bent és a szabadban rituálé

 „Ha érezni akarod isten jelenlétét, élvezd a lágy tavaszi szellőt az arcodon, és a meleg napfényt a kezedben.” – Buddha

Első rész – Bent:

Búcsúztasd a telet úgy, hogy tavaszi nagytakarítást végzel. Az ókori Rómában a nők Vesta, a tűz istennő tiszteletére kitakarították az egész házat. Kelj fel korán és gyűjtsd össze azokat a ruhákat, játékokat, könyveket és egyéb tárgyakat, amelyekre már nincs szükséged és csak a helyet foglalják. Adományozd el őket egy segélyszervezetnek, iskolának vagy szegény gyermekeknek. Mindez nagyszerű lehetőség arra, hogy új életteret teremts, emellett adományozni áldás. Amikor végzel ezzel, akkor érezni fogod, hogy az otthonod megtelik pozitív energiával. Tisztítsd meg a helyet gyertyákkal és füstölőkkel. Nyisd ki az ablakot és hagyd, hogy a friss levegő beáradjon.

Második rész – Szabadtéri ünneplés:

Menj ki a természetbe. Lehet egy park, strand vagy ülj ki a kertbe. Alakíts ki egy kisebb virágoskertet. Az ókorban az isteneket és az istennőket virágokkal köszöntötték, így tisztelve meg őket. Ülj le a földre és imádkozz, adj hálát azért, hogy a tél szerencsésen elmúlt.

Készíts virágokból füzéreket, amelyeket egyébként rengeteg rituáléban használnak világszerte, Indiától Angliáig. A tanáraid, a családtagjaid és a barátaid iránt érzett szeretet és megbecsülés jeleként akár te is készíthetsz ilyen virágfüzéreket, de köszönhetsz ezzel bárkit, akit szeretsz. Használd a fantáziád, miközben díszíted a virágkoszorút, használhatsz szalagokat vagy egyéb elemeket, amelyek egyedivé teszik az alkotást. Adhatsz hozzá némi rozmaringot, mivel fokozza az illatok intenzitását. Hawaiiban speciális tűvel varrják fel a virágokat, egészen elképesztő kompozíciókat létrehozva.

Amikor odaadod a füzért és a szeretett személy nyakába akasztod, akkor mindig érezd át az isteni energiát és higgy abban, hogy minden megtelik energiával és új élet jön létre. A komor tél után beköszönt az életet adó tavasz. Itt az ideje az éneklésnek és a táncnak. Játssz a kedvenc hangszereden vagy tegyél be egy inspiráló zenét, de egy kellemes tavaszi piknik is remek döntés.

New Yorkban létezik egy különleges szokás, amit érdemes megismerned neked is. Maratoni futást rendeznek a tavasz és a béke tiszteletére, ahol minden embernek nárciszokat adnak, amely a béke és a remény szimbóluma.

 
Legolvasottabb cikkeink
Mit tartogat számodra a közeljövő? – Tarot jóslás

Mit tartogat számodra a közeljövő? – Tarot jóslás

Íme, legújabb ingyenes Tarot jóslásunk. Koncentrálj a 4 kártyalapra, és válaszd ki azt, amelyik leginkább megszólít.

Bővebben »

 
 
 
 
 

További cikkeink

Így csalnak a csillagjegyek

Így csalnak a csillagjegyek

Sokan vitatják, hogy a monogámia biológiailag lehetséges-e. Ma észben tartjuk ezt az elméletet, ugyanis arról fogunk beszélni, hogy az egyes csillagjegyek hogyan csalják meg a párjukat egy kapcsolatban. Persze egyáltalán nem szükségszerű, hogy mindenki meg fogja egyszer csalni a társát, de ha végül megtörténik, ennek a módját elárulja az egyén csillagjegye.

Bővebben »

Gyakran álmodsz? Soha ne hagyd figyelmen kívül ezeket a szimbólumokat az álmaidban!

Gyakran álmodsz? Soha ne hagyd figyelmen kívül ezeket a szimbólumokat az álmaidban!

„Az álom ablak, melyen által. Lelkünk szeme jövőbe néz.” – írja Petőfi Sándor Jövendölés című versében. Az álmaink tudat alatt hívják fel a figyelmünket bizonyos dolgokra az életünkben. Érdemes figyelni rájuk, hiszen így sokkal jobban megérthetjük magunkat és az életutunkat.

Bővebben »

 
Milyen típusú intelligencia jellemez a csillagjegyed alapján?

Milyen típusú intelligencia jellemez a csillagjegyed alapján?

Mindegyik csillagjegynek megvan a saját intelligencia-típusa, ami jellemző rá. És ha hiszed, ha nem, az asztrológiában ugyanez vonatkozik az elemekre és bolygókra is. Ha pedig ezeket a tényezőket kombináljuk, akkor ez ad meg bizonyos tulajdonságokat a személyiségre vonatkozóan minden egyes csillagjegy esetében.

Bővebben »

 
Melyik évszakhoz tartozik a csillagjegyed? – Asztrológiai jelek évszakonként

Melyik évszakhoz tartozik a csillagjegyed? – Asztrológiai jelek évszakonként

Minden asztrológiai térkép tartalmazza a Holdat, a nyolc bolygót, a tizenkét házat és még sok mást. De szinte minden horoszkóp lényege a Nap, ezért kezdjük listánkat a zodiákus tavaszi jegyeivel. Ismerd meg, melyik évszakhoz tartozol, és hogyan hat rád.

Bővebben »

 
8 módja annak, hogyan köszöntsd a tavaszt - Érkezik Ostara ünnepe

8 módja annak, hogyan köszöntsd a tavaszt - Érkezik Ostara ünnepe

Ostara ugyan valamivel kisebb ünnep, mint Beltane vagy Samhain ünnepe, de sokak számára ugyancsak jelentős időszak. Azért is kiemelt jelentőségű, mert Ostara (vagyis a tavaszi napéjegyenlőség ideje) egyben a tél végét is jelenti. Március 20-a után valóban éledezni kezd a természet, és hamarosan előkerülhetnek a lengébb holmik. Igazán felüdülés négy hónapnyi hűvös időszak után!

Bővebben »

 
 
 
 

Hívja megbízható jósainkat most!

Leila Médium Jós

Leila

Kártyával és ingával segítek a hozzám fordulóknak. A szerelmi problémák szakértője vagyok. Párkapcsolati trénerként é...Bővebben

ElérhetőHívjon most!

0900 700 602 - Mellék: 301

0900 700 602 - 2 EUR/perc

Kincső Tisztánlátó Jós

Kincső

“Hittel tedd meg az első lépést! Nem kell hozzá látnod az egész lépcsőt, csak az első lépcsőfokot.”Bővebben

ElérhetőHívjon most!

0900 700 602 - Mellék: 311

0900 700 602 - 2 EUR/perc

Angyalszem Együttérző Jós

Angyalszem

Válságban irányt mutat, segít megtalálni a helyes utat! Teomágusként és orákulumként a fényben jár.Bővebben

ElérhetőHívjon most!

0900 700 602 - Mellék: 590

0900 700 602 - 2 EUR/perc

Andi Együttérző Jós

Andi

Kertelés nélkül megmondja az égiek üzenetét. Áldással született, meglátja az emberek lelki és materiális problémáit.Bővebben

Nem elérhetőKérem keressen később!

0900 700 602 - Mellék: 436

0900 700 602 - 2 EUR/perc